keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Puikoilta mustaa

Minulta pyydettiin mustia säärystimiä palmikolla. Ohjeeksi valitsin Ullaneuleen Vainöt.

Syksyn pimeinä iltoina musta lanka ei ollut helpoin neulottava ja välillä sai kerroksia miettiessä käännellä työtä kohti valoa. Lankana oli Novitan 7 veljestä ja usein Novitan langoilla saan aikaiseksi ohjetta suuremman neuleen. Päätin ottaa kokoa pienemmät puikot ja tein ensimmäisen säärystimen kolmosen puikoilla. Todetakseni sen jälkeen, että tässä tapauksessa ohjeen mukainen puikkosuositus olisi ollut oikea. Sen verran kapea tuli ensimmäisestä säärystimestä, että aloitin toisen suuremmilla puikoilla. Niillä työstä tuli oikean kokoinen. Koska olen laiska purkamaan, en purkanut ensimmäistä säärystintä vaan tein sillekin parin. Lopulta minulla oli siis kaksi mustaa säärystinparia valmiina, toinen kapeampi ja toinen vähän leveämpi. Nuo suuremmat lähtivät alkuperäiseen kohteeseen ja pienemmät taitavat sujahtaa joululahjapakettiin. Lankaa näihin kahteen pariin kului yhteensä 220 g.


sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Pisto pistolta ristiin

Juhlimme viikko sitten lasten nuorimman serkun 1-vuotissynttäreitä. Olen saman perheen isommille lapsille tehnyt ristiäislahjaksi ristipistotaulut, mutta nuorimmaisen kohdalla se jäi tekemättä. Hän sai sen nyt syntymäpäivälahjaksi.
 Tätä taulua tehdessäni totesin, että kohta täytyy lähteä silmälasikaupoille ostamaan kaksiteholaseja. Kohdevalon kanssa sain työtä tehtyä, mutta aika tuskallista oli. Lopulta hain pojan lukulasit avuksi ja niillähän näki hyvin. Mallia nalleihin otin saksalaisesta ristipistolehdestä.
Kuvaaminen oli hieman haastavaa tämän pimeän marraskuun vuoksi, mutta joitakin kuvia onnistuin kuitenkin nappaamaan.

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Lämmikettä appiukolle

Viime sunnuntaina sujahti isänpäivänä appiukolle lahjaksi lapaset. Lauantain istuin Tampere-talossa työpäivän merkeissä ja nämä tumput valmistuivat lähinnä työpajoja ja paneelikeskusteluja kuunnellessa.

 En ollut taas vähään aikaan tehnyt lapasia 7 veljeksestä ja katselin mittoja tumppuihin suoraan Novitan taulukosta. Virhe, ainakin minun käsialallani. Olen ennenkin todennut, että Novitan mitoilla tulee reiluja neulomuksia. Niinpä nämäkin lapaset ovat reilut. Onneksi appiukko silti tuntui tykkäävän lahjasta. Näissä oli silmukoita 48 ja lisäksi ohjeen mukainen 12 cm resori. Resori on mielestäni liian pitkä ja seuraaviin tumppuihin pitää vähentää silmukoita, jotta leveyttä ei olisi ihan näin paljon. Lapasten pituus oli ihan ok.

 Lankaa näihin lapasiin kului mukavasti pari kerän loppua eli 95 g.