keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Sairaspäivän askartelua

Nuorimmainen oli muutaman päivän kurkkukipuisena ja kuumeessa kotona. Eilen sain eteeni listan asioista, joita voisimme päivän aikana tehdä ja niistä osa toteutuikin.
Yhdessä lukeminen jäi isin harteille iltasadun osalta, sillä ekaluokkalainen ei kuitenkaan halunnut sitä päivällä tehdä, vaikka listaan sen kirjoittikin. Toipilasta äiti ei päästänyt myöskään ulos, mutta sen sijaan c) Tehdään jotain mun uudesta langasta- kohta toteutui. Tämä kohta toteutui yhdessä e) askarrellaan -kohdan kanssa. Lanka oli kuopuksen Tallinnan reissulla löytämää lankaa.
Langasta valmistui sormivirkkauksella hiukset tytölle. Opettelimme myös koukulla virkkausta ja seitsemän veljestä langasta valmistui koukulla hiuksiin rusetti.



Ehdimme myös tehdä f) pelataan- kohdan, mutta päiväunikohdan toipilas halusi kuitenkin jättää välistä, vaikka äidille se kohta olisi kyllä sopinut hyvin.

maanantai 28. lokakuuta 2013

Sydämellistä

Roosa nauha -sukkalangasta aloitetut Rose heart -sydänsukat, valmistuivat vihdoin. Aikaa meni reilusti enemmän kuin tavallisiin sukkiin, mutta lopputulos oli kiva. Tosin koko on minun jalkaani ehkä hieman tiukka, mutta eiköhän näillekin sopiva käyttäjä löydy. Seuraavat sukat taitavat olla Tallinnan langasta tyttärelle.

Syksyllä tilasin käsityökirjakerhosta kirjan Sydämellisiä lahjoja neuloen. Kirja on odottanut mahdollista inspiraatiota ja kun sain kutsun työkaverin luokse, päätin tutustua kirjan tarjontaan. Tuliaiseksi valmistui jouluinen sydän. Yllättävän kauan aikaa sai kulumaan pieneen sydämeen, kun ensimmäistä kertaa luki ohjeita. Tai siis jätti osan lukematta... Lopputulos oli kuitenkin sydän ja seuraava sydän valmistuukin varmaan nopeammin, kunhan ei pidä liikaa taukoa välissä ja unohda oppimaansa.

Kylään kutsunut työkaveri on viimeisillään raskaana ja tuliaiseksi valmistui myös vauvakortti. Vauvan sukupuoli on tiedossa, joten kortistakin tuli hempeä.


keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Pandapipo

Nuorimmainen ihastui Tallinnassa pandapipoon ja lupasin sellaisen hänelle tehdä. Pipon omistaja oli tulokseen tyytyväinen. Tuli kuulemma sellainen kuin halusikin.
Lankana oli luonnonvalkoinen 7veljestä lanka. Neuloin pipon suorakaiteena 96 silmukalla. Alkuun muutama sentti 1 o, 1 n joustinneuletta ja loppu sileänä neuleena. Kun suorakaiteen korkeus oli 22 cm, päättelin silmukat ja ompelin takasauman ja yläsauman. Mustat tupsut kulmiin korviksi ja naaman virkkasin pipon läpi mustalla nallelangalla. Jälkiviisaana totesin, että naama olisi ollut helpompi tehdä ennen pipon kokoamista, jolloin virkkaaminen läpi olisi ollut helpompaa.



lauantai 19. lokakuuta 2013

Tallinna

Kävimme syyslomareissulla perheen kanssa Tallinnassa. Vaikka välillä tuuli kylmästi ja osittain aika myrskyisästi, Tallinnan vanha kaupunki oli syksyisen kaunis pienine kujineen.



Kiertelimme vanhaa kaupunkia sekä kävellen että pienellä kaupunkijunalla. Meille suositeltiin Pierre chocolaterie kahvilaa, mutta päädyimme Cafe Josphineen, joka oli myös ranskalaistyylinen kahvila keskustassa. Ihanan tunnelmallinen kahvila, josta sai sekä keittoa, suolaisia piirakoita, suklaakonvehteja ja kakkuja. Söimme lämmittävät tomaattikeitot ja jälkiruuaksi ihanasta kakkuvalikoimasta valitsin Josephine kakkupalan. Makean nälkä tuli taas vähäksi aikaa tyydytettyä.



Kiertelimme myös muutamassa ostoskeskuksessa ja jotakin ostimmekin. Sateenvarjoja emme olleet pakanneet mukaan, joten ne tuli ostettua. Tosin tuuli ulkona oli niin voimakas, että ne jäivät käyttämättä, vaikka välillä satoikin. Useampiakin rikkimenneitä sateenvarjoja tuli kadulla vastaan, joten helpompi oli hieman kastua. Käsityöharrastajan piti myös päästä käymään Karnaluks käsityötukussa, jossa en ollut vielä koskaan käynyt. Mukaan lähti bambupuikkoja, vähän lankaa ja nappeja.
Wonderwool langasta olisi tarkoitus tehdä nuorimmaiselle kaulahuivi ja sukkalankaa aina menee. Melissa lanka oli nuorimmaisen löytö. Katsotaan, mitä saa siitä aikaiseksi. Bambupuikot olivat kokoa 2,5 ja 4, jotka puuttuivat käsityökassistani. Nappeja olisi ollut valtavat valikoimat eivätkä olleet hinnalla pilattuja.

Marraskuussa uusi reissu työkavereiden kanssa. Lähtisiköhän joku silloin mun  kanssa uudestaan lankakaupoille?

tiistai 15. lokakuuta 2013

Amigurumeja

Kirjastosta lainasin muutaman amigurumikirjan ja viimeisen viikon aikana niitä on tutkittu ahkerasti ja tehtykin muutamia. Ensimmäiset amigurumit niistä kuitenkin syntyivät keskimmäisen lapsen käsistä.



Pandu ja Pontsu, kuten ne nimettiin, löytyivät tästä kirjasta.

Itse innostuin tekemään tyttären kahvikutsuleikkeihin herkkuja. Asettelu ja kuvaus ovat nuorimmaisen käsialaa.






Nämä löytyivät tästä kirjasta:
Oman haasteensa toi se, että ohjeet olivat tässä kirjassa englanniksi. Jos virkkaustermit englanniksi on vielä opettelematta, tässä lyhyesti:
  • chain (ch) = ketjusilmukka
  • single crochet (sc) = kiinteä silmukka
  • slip stitch (sl st) = piilosilmukka
  • double crochet (dc) = pylväs
  • half double crochet (hdc) = puolipylväs
  • treble crochet (tr) = pitkä pylväs
Hauskaa ja nopeaa! Ainakin muutama ohje on vielä sellaisia, joista tytär teki tilauksen.

maanantai 14. lokakuuta 2013

Synttärihumua

Viikonloppu meni synttärihumussa. Lauantaina juhlittiin ystävän syntymäpäiviä ja sunnuntaina miehen ja kummipojan synttäreitä. Käsityötkin painottuivat viikonloppuna keittiön puolelle, kun leivoin syntymäpäiville. Lauantain synttärisankari sai lahjaksi värikkäät villasukat, joiden kuva oli Sukkasillaan postauksessa ja tuomisena nyyttäripöytään omenapiirakkaa vaniljakastikkeella. Kummipoika sai päätä lämmittämään villapipon, josta oli kuva edellisessä postauksessa.

Eilisessä synttäripöydässä oli tarjolla karjalanpiirakoita, suppilovahvero-pekonipiirakka, hyydytetty kylmäsavukinkkukakku, mutakakku, kinuskikakku appelsiinitäytteellä ja amerikkalainen juustokakku vadelmilla sekä omenahillomuffinseja. Hyvin maistuivat ja vain pieni pala kutakin makeaa kakkua jäi jäljelle. :)




Synttärionnittelut vielä kaikille viikonlopun sankareille!

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Pipo päähän syksysäähän

Syksyinen tuuli tuivertaa ulkona ja vettä tihuttaa taivaalta. Mikä sen mukavampi kuin käpertyä sohvalle neulomaan. Tänään valmistui pipo lämmittämään syksypäiviä. Tosin vielä saattaa olla liian lämmin tälle villapipolle.


Lankana seitsemän veljestä, paitsi keltainen raita jotakin muuta, josta oli jäljellä vain kerän loppu. Silmukoita oli 128 ja puikot nro 4,5. Aloitin ihan sukkapuikoilla, mutta hitaana hämäläisenä tajusin hetken kuluttua vaihtaa pyöröpuikkoihin ja onnistui helpommin. Neuloin 2 o, 2 n joustinneuletta 14 cm ja sen jälkeen aloitin kaventamiset. Joka 30. ja 31. silmukka oikein yhteen ekalla kierroksella ja sen jälkeen joka kerros samassa kohdassa. Piposta tuli aika suippomallinen, mutta näytti päässä ihan hyvälle.

Tämän syksyn aikana on valmistunut muutamiakin pipoja.


Näistä pipoista pinkki meni omalle tyttärelle ja harmaa serkkutytölle. Lankana oli Novita Säde, puikot nro 5 ja silmukoita 108. Pamikko oli 12 s mallikerta, jossa oli 2o, 2n, 6o ja 2 n. Palmikko tuli joka 6. kerros. Ohje oli Novitan Ipana lehdessä. Yhteen pipoon meni n. 50 g eli yksi kerä. Kovasti on ollut omalle tyttärelle mieleinen pipo. Venyy aikuisenkin päähän, mutta pitäisi olla vähän korkeampi aikuiselle.



Tämä Nallepipo oli myös samassa Novitan Ipana lehdessä. Se on virkattu Novitan Huopanen langasta. Näitä tein itse asiassa kaksi, joista valkoinen lähti kummitytölle lahjaksi. Sen unohdin kuvata. Tämä lähtee serkkupojan päätä lämmittämään. Koko on n. 1-2 vuotiaalle.



Nämä pipot valmistuivat kaapista löytyneestä trikookankaan palasesta omille tytöille ja kummitytölle. Ohje oli Suuri Käsityö lehdessä nro 9 tältä vuodelta. Tosin muuntelin ohjetta ja tein ulko- ja sisäpuolesta samankokoiset, vaikka ohjeessa oli vähän eri tavoin. Helppo ja nopea surauttaa. Yhteen pipoon ei riittänyt enää pallollista kangasta vuoreksi, joten siinä on sininen sisus.

Pipo päässä tarkenee, vaikka ilmat tästä vielä kylmenevät. Olisikohan niihin pitänyt tehdä myös jokin heijastava yksityiskohta, että näkyisikin syyspimeällä?


perjantai 4. lokakuuta 2013

Sukkasillaan

Kirpeän syksyiset ilmat houkuttelevat vetämään villasukat jalkaan sisällä ja ulkona. Minun puikoillani kilisee tällä hetkellä Roosa nauha -sukkalanka. Jokaisesta ostetusta kerästä menee 80 senttiä Roosa nauha -rahastoon ja lämmittää myös ostajan mieltä. Lisää Taito shopin Roosa nauha -kampanjasta voi lukea täältä.

Taito shopista ostin myös sukkakuvaston, mutta Taito shopin sivuilta löytyy myös muutamia sukkaohjeita. Nyt puikoillani tulollaan olevat ovat Rose heart sukat, joiden ohje on ladattavissa tuolta sivulta. Muutama ongelma tuossa ohjeessa on kaltaiselleni toisinaan kärsimättömälle ihmiselle. Ensinnäkin puikot ovat kokoa 2,5, mikä on minulle ohut. Toisekseen puikkovalikoimastani ei löytynyt tuota kokoa bambuisena, vaan joudun tyytymään mummun vanhoihin metallisiin. Mielummin kutoisin lämpimillä bambuilla, jotka eivät kilise, joten lienevät seuraavaksi ostoslistalla. Kolmannekseen ohjeen palmikkokuvio vaatii jatkuvaa seuraamista, joten tv:n katsominen samaan aikaan aiheuttaa toisinaan ongelmia. Kärsivällisyys kasvaa tehdessä. Sukat ovatkin vasta varreltaan valmiit, mutta vähitellen olen päässyt kuvioon sisälle.




Viimeisimmät valmistuneet sukat sen sijaan olivat Seitsemän veljestä lankaa, jotka kudoin bambuisilla 3,5 puikoilla 48 silmukalla sekä vahvistetulla kantapäällä. Nämä valmistuivat sutjakasti sohvalla telkkaria katsellessa. Hyvä perusvillasukka ohje löytyy vaikka Novitan sivuilta. Nämä sukat ovat syksyn piristys kauniiden aurinkoisten päivien lisäksi.







Nostalgisena vedin tänään aamulla jalkaan mummun yli kaksikymmentä vuotta sitten minulle kutomat sukat, jotka lämmittävät edelleen jalkojani. Tätä mallia en ole itse vielä kokeillut, mutta josko vaikka seuraaviin sukkiin.



Aurinkoinen syyspäivä suorastaan vaatii vetämään villasukat jalkaan ja lähtemään pihalle!



keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Syksyisiä käsityömietteitä

Vuorotteluvapaa on alkanut asettua uomiinsa muutaman kuukauden jälkeen. Kun toivomaani työväenopiston käsityökurssia ei tullut vähäisen osanottajamäärän vuoksi, mielessä alkoi kyteä ajatus käsityöblogista. Olkoon tämä nyt se uusi käsityöharrastukseni tänä vuonna.

Käsitöitä valmistuu vaihtelevalla tahdilla. Näin syksyisin iskee usein neulomisinnostus ja silloin yleensä aloitan uuden villapuseron, jonka tekeminen on usein tauolla. Niin  tänäkin vuonna. Tuosta puserosta on valmiina takakappale, mutta viime aikoina on keskitytty taas pienempiin tekeleisiin. Neulominen on myös se eniten harrastamani käsityömuoto tällä hetkellä. Usein neuletyö kulkee mukana myös automatkoilla ja lasten harrastusten odotteluviihteenä. Joitain virkkauksia tulee myös tehtyä sekä välillä ommeltua. Ristipistojen tekeminen on vähentynyt osaltani, mutta aina silloin tällöin saatan tehdä vaikkapa onnittelukortin silläkin tekniikalla. Luokanopettajana myös usein teen pieniä käsitöitä ja askarteluja oppilaiden kanssa ja ne usein riittävät sillä saralla. Tänä vuonna vuorotteluvapaalla saattaa innostua jopa askartelemaan kotona.

Useimmiten kesken on useampi työ ja niista yleensä yksi on villasukat. Mummuni aikanaan kutoi paljon villasukkia ja kun mummun kutomat alkoivat lopulta olla lopussa, aloin tehdä niitä itse. Edelleen yhdet mummun kutomat pitkät villasukat ovat itselläni käytössä, kunnollisesta langasta tehtynä. Ihastuin tällä viikolla Taito shopin Roosa- nauha sukkalankaan ja sitä olisi nyt muutama kerä ostettuna eiliseltä. Ensimmäiset sukatkin ovat niistä jo työn alla. Samalla ostin myös sukkaohjekuvaston.






Kävin eilen myös kirjastossa ja löysin muutaman käsityökirjan inspiraation lähteeksi. Saa nähdä, mitä niistä löytyy.


Käsityöt ovat minulle tapa rentoutua ja nautin usein melkein enemmän siitä prosessista kuin valmiista työstä. Tosin valmiit työtkin tuottavat iloa ja varsinkin pitkällisen projektin päättyessä voi olla tyytyväinen ja kääntää katseen taas kohti uutta. Mukavaa, että voi myös jakaa kättensä töitä muiden nähtäväksi sekä näin virtuaalisesti että konkreettisesti, kun tehdyt työt pääsevät käyttöön. Kirpeinä syysaamuina ja tuulen tuivertaessa voi miettiä, mikä työ seuraavaksi lämmittäisi sekä tekijäänsä että käyttäjää.